In een notendop

Een goed verhaal heeft waarde. Maar hoe zet je die waarde om in geld? Wij, freelancejournalisten Erwin van ’t Hof en Sjoerd Arends, gaan op onderzoek uit. We spreken zelfstandige verhalenmakers met een portemonnee om trots op te zijn en  proberen zelf geld te verdienen, met de verdienmodellen waar we over schrijven.

Armoedige tarieven
Het wordt tijd om op een andere manier over geld na te denken. Het klassieke verdienmodel van freelancejournalisten staat onder druk; een verhaal aan één opdrachtgever verkopen levert te weinig op om alle tijd en investeringen te dekken. Er zijn tegenwoordig zelfs schrijvers die hun werk voor 13 cent(!) per woord verkopen aan regionale kranten van De Persgroep. Ga daar maar eens diepgravend onderzoek voor doen.

Nieuwe mogelijkheden
Maar geen nood. Journalisten vinden steeds meer manieren om geld te verdienen. Ze hoeven niet afhankelijk te zijn van traditionele uitgeverijen. Journalisten kunnen hun werk laten crowdfunden, verkopen via Reporters Online of fondsen werven. Dat zijn inmiddels bekende verdienmodellen. Er zijn ook minder bekende, zoals het doorverkopen van onderzoekdata.

Harde pegels
Welke mogelijkheden zijn de moeite waard? Wij, twee zelfstandigen zonder pensioen, willen antwoord op die vraag. We spreken freelancejournalisten die nieuwe verdienmodellen naar hun hand hebben gezet. We willen geen verhalen horen over mogelijkheden, maar over successen. We willen weten hoe je een goed journalistiek verhaal verzilvert.

Het verdienmodel
De lessen die we leren, willen we zo snel mogelijk in de praktijk brengen. Daarom financieren we de verhalen met de verdienmodellen waar we over schrijven. Kunnen we een verhaal over crowfunding crowdfunden? Kunnen we jullie op advertenties laten klikken, terwijl jullie een verhaal over advertenties lezen? Kunnen we jullie verleiden om iets in ons fooienpotje te gooien? We gaan het zien.

Publicaties
Onze verhalen publiceren we op allerlei plekken. We verkopen aan gevestigde media, zetten artikelen op Reporters Online, publiceren op ons eigen weblog enzovoorts. Deze website is onze verhalenhub. Als we iets publiceren, vind je hier een verwijzing naar het verhaal.

Het doel                                                                                                
We hopen dat het project bijdraagt aan een discussie over de inkomsten van zelfstandige journalisten. Het is belangrijk dat freelancers zonder ego-pijn en een stempel ‘afhankelijke zakkenvuller’ over geld kunnen praten. Laten we vooral open zijn en van elkaar leren, zodat freelancejournalisten beter kunnen verdienen en daardoor betere verhalen kunnen maken.